Meditace pro dosažení soustředění pozornosti

 

"Mysl, to je reálná síla. Mnohem větší, než si člověk může představit."
 

Duchovní praktiky - nástroje sebepoznání

Tyto techniky jsou určeny pro práci nad sebou samým. Jsou jako průvodci počátečními stadii sebepoznávání. Vždyť k čemu vede největší duchovní umění? K tomu, aby se člověk stal Člověkem, aby se postupně probouzel a rozpomínal se na ty znalosti, které mu byly dány v počátku. Tyto meditace jsou pouhým způsobem probuzení z duševního spánku a vzpomínka na to, co je v něm dávno ukryto a zapomenuto, na to, co kdysi uměl a věděl, jak to použít. Člověk toho v sobě má spoustu, a ani o tom nemá tušení. Duchovní praktiky slouží probuzení člověka, jsou to nástroje pro obnovu vlastního rozumu. A jakým způsobem bude používat tento nástroj, takový bude výsledek. Všechno záleží na přání a schopnostech samotného mistra. Mysl je reálná síla, a aby ji měl člověk pod kontrolou, musí se ji naučit ovládat, soustřeďovat ji, rozvinout vnitřní vidění. V níže uvedených technikách to znamená naučit se ovládat své dýchání, cítit, co prochází skrze čakry rukou. Je nezbytné, aby se člověk naučil vyvolávat určité pocity, aby pak mohl ovládat vnitřní skrytou energii. Mysl kontroluje činy a pohyb energie je také čin.

Energie - MYSL - hmota

Kromě hmotného těla má člověk ještě tělo energetické, složené z aury, čaker, energetických kanálů, meridiánů, speciálních zásobníků pro nahromadění energie. Čakry jsou určité zóny na těle člověka, kde vnímáme teplo více. Čakry samozřejmě nemůžeme vidět, ale lze je zaznamenat moderními přístroji. Pro vědce znamenají čakry prozatím záhadu - buňky jsou stejné, spojení stejná, ale citlivost je vyšší. Proč? Protože jsou zde čakry. Čakra je malinkatý bod, skrze který vcházejí a vycházejí  různé energie. Lze ji přirovnat obrazně například k cloně u fotoaparátu. Okamžitě se otevírá a okamžitě se zavírá. Čakra patří k astrálnímu tělu, k jiné fyzice. Člověk je tedy tvor energeticko - hmotný. Energie a hmota existují podle svých zákonů a času, ale jsou v plném vzájemném spojení, a ve vzájemné závislosti. A mysl je spojující článek mezi (energetickým) astrálním a hmotným tělem. 

Meditace koncentrace myšlenek pro ovládnutí energie Čchi

Cvičení 1
Toto cvičení vám pomůže naučit se cítit uvnitř sebe pohyb vzduchu, pohyb energie Čchi, naučit se kontrolovat svou mysl a pocity: vyvolat je a ovládat.

"Stoupněte si pohodlně, uvolněte se. Uklidněte své emoce. Můžete zavřít oči, aby vás nic nerozptylovalo. Nechte všechny své myšlenky a všední problémy rozplynout v prázdnotě... Soustřeďte se na špičku nosu. Pomalu a postupně se zhluboka nadechujte. Nejdříve spodní částí břicha, potom břichem, hrudníkem a nadzdvihujte ramena, mírně zadržujte dech... pomalý výdech... Vnitřním viděním se soustřeďte jenom na špičku nosu. Měli byste cítit, představovat si a vnímat, že vaše špička nosu je jako malinkatá lampička nebo malinký ohýnek, který se rozhoří při každém vašem výdechu... Nádech... Výdech... Nádech.... Výdech... Ohýnek se rozhořívá stále silněji a silněji..."

Cvičení 2
Teď přesuňte svou pozornost na další druh meditace.
"Zvedněte ruce mírně dopředu, dlaně směřují k zemi. Nádech provádíme jako obvykle, přes spodní část břicha, břicho, hrudník. Výdech směřujeme přes ramena, ruce k centru vašich dlaní, kde jsou čakry rukou. Přes tyto čakry směrem k zemi. Představte si,že se vám něco prolévá přes ruce (energie Čchi, světlo nebo voda), pak se to vylévá do země a odchází. Tento proud se zvedá ze spodní části břicha do hrudníku a v hrudní části se rozděluje na dva potůčky a přes ramena, ruce, dlaně vytéká do země. Soustřeďte veškerou svou pozornost na vnímání tohoto pohybu. Nádech, Výdech, nádech, výdech. Pak spojte dlaně před sebou a pevně je stiskněte, aby byly zakryty čakry rukou. Tím přerušíte proud energie. Povolte ruce, otevřete oči."

Poznámky ke cvičením žáků Učitele

V začátcích je možné, že nebudete cítit nic. Je důležité nevzdávat to a věřit, stále cvičit, být trpělivý. Někteří žáci při cvičení cítili mravenčení v nohou, někteří pálení v nosohltanu, lehký tlak v zavřených očích, mravenčení v hlavě. To vše je zcela normální. Pokud jste necítili vůbec nic, pak jste zřejmě o něčem přemýšleli a špatně se koncentrovali.  Je velmi důležité na nic nemyslet (odehnat všechny myšlenky) a soustředit se výhradně na praktikování cvičení. Nemyslet, ale vnímat či pozorovat tok energie uvnitř.

Mravenčení v hlavě

Pocity mravenčení v hlavě jsou způsobeny tím, že mozek začne fixovat myšlenky, bezprostředně před pohybem Čchi. Jakmile se člověk zaposlouchá do sebe, uvolní se a zhluboka nadechne, pak okamžitě cítí roztažení nebo pocity mravenčení v hlavě tedy pocit toho,  že tam začíná docházet k určitému procesu. V čem spočívá smysl? Je třeba procítit to mravenčení, které se objevuje při prvních nádeších v hlavě. Procítit, jak tito "mravenci" běhají po rukou a hlavně jak vyrážejí ze středu dlaní do země. Je třeba procítit nádech a výdech. Při naprosté absenci myšlenek, samozřejmě. Pokud své myšlenky neovládáme, nejsme zvyklí je ve svém životě kontrolovat, pak nás ony ovládají, jak se jim chce, zamotávají nás ve svých "logických řetězcích". Nekontrolovaná mysl vede hlavně k negativním věcem, protože ji řídí materiální podstata v člověku (jeho ego). Právě kvůli tomu existují tyto techniky, aby se člověk naučil svou mysl ovládat a kontrolovat. 


Cvičení 3
Toto cvičení spojuje dvě části v jediné. "Stoupněte si pohodlně, a provádějte cvičení 1, poté dvě. Soustřeďte své vnitřní vidění na špičku nosu, provedeme nádech přes spodní část břicha, břicho, hrudník... Výdech - přes ramena,ruce, čakry dlaní do země. Při výdechu se ohýnek ( ve špičce nosu) rozhořívá pořád silněji a silněji. Nádech... Výdech... Nádech... Výdech... Koncentrujte se na špičku nosu."

Poznámky ke cvičení 3
Při provádění tohoto cvičení je pro mnohé obtížné soustředit se na špičku nosu a zároveň neztratit vnímání proudění energie přes ruce. Je to způsobeno nedokonalým soustředěním a vměšováním cizích myšlenek. Ty způsobují "rozjetí" koncentrace. Důležité je přestat myslet a začít pozorovat a hlavně - stále cvičit, neztrácet trpělivost.

Cesta k poznání sebe samého, cesta od člověka k Člověku začíná u pozorování  sebe samého, svých myšlenek. Kontrola myšlenek a sebepoznávání se zlepšuje každodenním tréninkem.

Uvedené duchovní praktiky a další související informace naleznete v knize Duchovní praktiky a meditace a Sensei ze Šambaly - kniha první od A. Novych.

AllatRa