Miluj Boha svého

"Miluj Boha svého" je více než jen prostá věta. Je to návod, klíč ke štěstí a opravdovému Životu!

Boží zákon můžeme shrnout do jednoho slova – Láska. Tak tomu učil Ježíš, (Matouš 22,37–40): „‚Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: ‚Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“ Ježíš slovy i svým životem vyjasnil náš vztah k Božímu zákonu. Jeho slova jsou zapsána v Bibli, (Matouš 5,17.18): „Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.“

Ve videu s panem I.M. Danilovem se mluví o prvním a nejzásadnějším přikázání - "Miluj Boha svého". Kdyby lidé dodržovali toto jediné, pak by nemohli nedodržovat ty ostatní. Toto je první a hlavní přikázání.



A je to skutečně tak! Není nic většího, důležitějšího a zásadnějšího než vztah člověka k Tomu, kdo ho stvořil - k Bohu, Nejvyššímu. Vlastně je to skutečně to jediné důležité v životě člověka. Jak se říká: když je Bůh na prvním místě, vše ostatní je na svých. Když člověk úplně, vroucně, silně a upřímně miluje Boha (duší, srdcem i myslí), vytváří si obrovsky silné pouto k Němu, pak nikdy není sám, pak vždycky se má komu svěřit, koho zeptat, ke komu se uchýlit, ke komu se modlit, komu děkovat. Bůh je jediný, ke komu člověk má být připoután. Ne k lidem, ale k Němu. Lidé nemohou snést sílu připoutanosti, které je člověk schopen. Bůh to snese, protože to je Bůh. Bůh člověka neopouští. On je. Je stále přítomen. Je naší podstatou.

Je to vlastně ten "dialog s Bohem", o kterém se píše v knize AllatRa. Nebo v článku od Anastasie Novych "Vnitřní duchovní opora". Tam je uvedeno - vytvořit si duchovní oporu ve svém nitru znamená, vytvořit životodárné vnitřní spojení s duchovním světem, díky kterému člověk doopravdy žije, a o které se opírá v tomto dočasném smrtelném těle a hmotném světě s jeho iluzorními problémy. Když člověk miluje Boha, má silnou duchovní oporu. Vše ostatní, jeho život ve světě, jeho osobní život, to jsou drobnosti, které se samy poskládají tak, jak mají. Bez Boha je vše prázdné a nesmyslné. On je Smyslem všeho.

Bůh naplánoval vše natolik jednoduše, natolik přirozeně, že člověk vlastně nemusí nic dělat. Nemusí se napínat, někam běžet. Jediné, co musí udělat je správně vkládat sílu své pozornosti. Co to znamená „správně vkládat“? Jednoduše: jak se chováme k rodičům, kteří nás dobře vychovali a my je milujeme, nebo aspoň se jich vážíme za to, že nám dali život? Cožpak se nemůžeme stejně chovat k Bohu, který nás stvořil? Dejte Mu aspoň kapku své pozornosti, dejte mu svou lásku, ukažte mu svou vděčnost. Vždyť každý rodič dá za to tolik… Přesně tak je to s Bohem. To je ta síla, to je ta láska, vděčnost, to, co posíláme zpět k Duši, která je v nás. Obracíme se k Duchovnímu světu, klepeme jemným na jemné. A tehdy se nám odkrývají takové perspektivy!

Ibn al Farid řekl: „Bůh je tvůj vzduch. Nadechni se Ho a dosáhneš nekonečných výšek!“ Pokud On pro tebe je to, bez čeho nemůžeš žít. Nemůžeš bez Něj dýchat a nemůžeš žít bez lásky a bez toho štěstí, které ti On dává. A ty vdechuješ toto štěstí a vydechuješ lásku, stáváš se pocitem, stáváš se právě tím Duchem, který svobodně vstupuje do Duchovního světa a  tam začíná žít věčně. Rodí se do Duchovního světa.

Když se Osobnost obrací do svého nitra, obrací svou pozornost (sílu své pozornosti) k Bohu, dochází k rozvíjení Lásky, to je otevření Brány, čerpání Ducha Svatého, hromadění božské síly tvoření. Je to i nahromadění zkušeností v kontaktu s Duchovním světem. A čím častěji to člověk dělá, tím větší má zkušenost duchovních vítězství. Začíná žít pocity, poznává opravdovou Realitu, rodí se v něm Moudrost. Tento kontakt s Duchovním světem přináší naplnění a nepopsatelné štěstí, které nemá v tomto materiálním světě obdoby! Člověk žije s Bohem. A jak již bylo řečeno, když je Bůh na prvním místě, vše ostatní je na svých. Vše se poskládá samo.

"Miluj Boha svého" je více než jen prostá věta. Je to návod, klíč ke štěstí a opravdovému Životu!

Materiály k tomuto článku pocházejí ze zdrojů
Kniha AllatRa
Video rozhovor Jednota
Rozhovory s Imámem