Poslední večeře Páně a svatý Grál

Na  Poslední večeři Páně, před zatčením Ježíše, došlo k opravdu důležité události, která dodnes zůstala skrytým tajemstvím. Jde o to, že právě na této večeři Ježíš předal „Grál“ Marii Magdaleně. A stalo se to takto.


Ježíš věděl, že jej už zradili a ti, kdo jej zradili, jsou přítomni na této večeři. Proto začal vyprávět svým učedníkům, co bez Něj mají dělat. Ale když viděl, jak se rozesmutněli, a to včetně Marie Magdaleny, která seděla po Jeho pravé ruce, Ježíš řekl: „Kvůli čemu jste smutní, kvůli Mému tělu?“ a rozlámal na kousky chleba ve své dřevěné misce, začal jej podávat svým učedníkům se slovy: „Jezte, neboť toto je tělo Moje“. A potom nalil víno do svého dřevěného kalichu a znovu ho podal se slovy: „Pijte, neboť brzy v tomto kalichu bude krev Moje“. A potom pronesl: „Budu s vámi, dokud ve vás bude žít víra Má“. Mimochodem později, při interpretaci učení Pavla se tato slova vykládají už zcela jinak, a s jiným podtextem.

Ježíš věděl, že Ho přijdou zatknout, nabízí se otázka, proč neutekl? Nemohl, vždyť smyslem Jeho příchodu na tento svět, tedy Jeho Mise, byla postavena na volbě samotných lidí, na jejich volbě mezi duchovními a materiálními přáními… Zatímco pokračovala večeře, Ježíš nožem vyryl do své dřevěné mísy, ze které rozdával chléb, nápis, který vyjadřoval vzorec Prapůvodního Zvuku nebo jak jej nazvou o tisíc let později „Svatý Grál“. A když byla večeře u konce, všichni viděli, jak dal Ježíš Marii Magdaleně svůj dřevěný kalich na víno, který byl postaven na dřevěné míse na chléb. Když to předával Marii Magdaleně, pronesl tato slova: „Toto je Magdala Církve Mé, která za mnohé prosí ve jménu Otce mého a která mnohé dostala. A každý, kdo věří v Otce Mého, se bude živit duchem z plodu její svatosti v tyto dny a dny následující, a ačkoliv budete prosit ve  jménu jejím, učiním to.“

Ježíš se zachoval celkem moudře. Vždyť této večeře se účastnili jak přátelé, tak nepřátelé. O tom, že měl Ježíš předat Marii Magdaleně nějaké tajemství, které v sobě mělo velkou sílu, věděli Jeho blízcí učedníci. Ale co je to za tajemství a jak to udělá, to pro ně zůstávalo otázkou. Pouze Marie Magdalena zasvěcená do těchto Znalostí chápala, nakolik cenný byl tento nápis na dřevěné míse, kterou jí předal Ježíš přikrytou dřevěným kalichem.

Moudrost Ježíše spočívala také v tom, že tímto činem v podstatě prozíravě zbavil bídy samotnou Marii. Protože mnozí si mysleli, že toto „Velké tajemství“ je nějak spojeno s tímto kalichem na víno. A poté, co byl Ježíš ukřižován, když se do této nádoby dostalo několik kapek Ježíšovy krve, už mnozí věřili, že právě tohle je ta věc, kterou měl na mysli Ježíš. Navíc Josef Arimatejský, v jehož rukách se tento kalich ocitl, po této události rychle opustil území Judeje a vzal s sebou tento předmět. Poté na něj Svobodní zednáři uspořádali hon, předpokládali totiž, že odvezl právě to, co mělo sílu, která dávala moc nad světem, o čemž v náznacích mluvil Ježíš.

Ve skutečnosti zůstal Svatý Grál u Marie Magdaleny. S jeho pomocí odhalila nejen vnitřní sílu, která jí kdykoli umožňovala odejít do světa Božího. Ale nesmíme opomenout vznešenost a čistotu duše Marie, že na sebe vzala obrovskou zodpovědnost a odkryla vnější sílu kvůli pomoci trpícím. Volba Marie Magdalény je velkým duchovním hrdinským skutkem. Neboť když poznala vyšší svět, stala se Bytostí vyšší než je Člověk, zůstala na Zemi, v tomto pekle, v podstatě uvázla mezi světy, aby pomáhala milionům trpících. A díky tomu přichází obrovská duchovní síla skrze pannu Marii na pomoc trpícím. Právě ona se už dva tisíce let zjevuje lidem.

Pokud se pozorně podíváte na tuto otázku, pak v samotném křesťanství najdete řadu důkazů o tom, že na motlitby a pomoc věřícím se nejčastěji zjevuje panna Marie, přičemž mnozí ji vidí, a to jak individuálně tak i hromadně, zcela reálně. Dokonce dosud se zachovala pověst, že když jeden ze svatých zemřel a dostal se do Království nebeského, začal hledat mezi svatými pannu Marii, aby se jí poklonil a poděkoval za pomoc, kterou jemu i lidem poskytla za jeho života. Ale když ji nenašel v Království Nebeském, zeptal se svatých, kde je. Na to svatí odpověděli, že ji nenajde v Království nebeském, protože ona je dosud na Zemi a pomáhá trpícím.

Proč se Panna Marie považuje za matku Ježíše? Protože když se Marie Magdaléna začala hromadně zjevovat lidem, církevní činitelé to museli nějak vysvětlit, tím spíše když byla Marie Magdaléna zcela považována za zbloudilou, kající se hříšnici, aby byla ponížena a rozdupána její pověst v očích svých věřících. Ale protože se panna Marie stále zjevovala věřícím, rozšířilo se povědomí o panně Marii jako o matce Ježíše, uctívání panny Marie jako Bohorodičky, Matky Boží. Ale to už je výklad lidí, lidé rádi překrucují všechno podle sebe. Ačkoli to, že Marii Magdalénu označují jako pannu Marii, matku Ježíše, nic nemění. Pomoc Marie se tím neumenšuje.

Úryvek z knihy Sensei ze Šambaly, kniha čtvrtá, od autorky Anastasie Novych