Realita Boha

Existuje jediná realita a to je realita Boha, realita univerzální síly. Ale náš lidský rozum je velmi omezený. Je vytvořen takovým způsobem, že ho člověk není schopný pochopit rozumem. Jak může lidský rozum pochopit, že se Vesmír zrodil od „slova Boha, vysloveného Jím do Ničeho?“ Jak lze vysvětlit to místo, kde nejenže není hmota, ale ani prázdnota? Jak je možné pochopit fakt, že absolutně nekonečný Vesmír je natolik malý jako miliardakrát menší špička tenké lékařské jehly? Vždyť z hlediska naší logiky je to naprostá absurdita. 

Dnešní člověk přijímá za vědu to, co může vysvětlit s pomocí logiky, a to, co se do jeho logiky nevměstná, odvrhuje jako mystiku, aby nedošlo k rozštěpení jeho „drahocenného“ vědomí. Ale je potřeba nezapomínat, že lidský mozek je také hmota, což znamená, že, pokud využívá člověk pouze její možnosti, bude také omezen v úzkém rozsahu chápání světa. 

A jak vypadá v souvislosti s tímto Skutečnost Boha? Kdo je to vůbec Bůh? Ať bychom se pokoušeli sebevíc porozumět těmto věcem logikou, stejně se dostaneme do slepé uličky, jelikož je náš mozek stejně omezený. Avšak člověk je úchvatný i tím, že kromě omezené hmoty mozkové má ještě duši, maličkou a všezahrnující. Všechno, co člověk nemůže vysvětlit svým rozumem, může procítit duší. Pro rozum se Realita Boha jeví prakticky nereálnou, pro duši je Realita Boha nepopiratelným faktem. Duše ví mnohem více než rozum. Proto je nutné učit se naslouchat duši.

Člověk je velmi složitý. Svým rozumem se pokouší cosi posoudit, cosi prokázat. Ale pouze v duši může cítit to, čemu nerozumí rozumem. Když je člověk zcela materiální, tedy nachází se na straně Ahrimana - systému, ztrácí schopnost vcítit se do své duše. Systém ho tak zaměstná logikou a myšlenkami, že člověk ani nepozná, že je v něm ještě něco víc než prostě jen materiální tělo.

Úryvky z knihy Sensei ze Šambaly, kniha čtvrtá od autorky Anastasie Novych