Vychylování protivníka

Naše mysl je mocný nástroj. Když ji nehlídáme, je jako divoké zvíře. Když ji necháme bez dozoru, budeme se cítit, jako by nás život vláčel, dělal si s námi, co chce. Životní zvraty a náhody, často velmi šokující, nás budou srážet na kolena, náš život bude připomínat bitevní pole či horskou dráhu. Budeme se ptát: "proč já? Co jsem udělal? Proč jsem jednou nahoře a za chvíli dole, kde je příčina toho všeho, co se mi děje?" Nejprve člověk hledá chybu v druhých a protože "oni mu tak škodí", zbavuje se jich, pálí mosty, odchází, protože "oni jej vysávali, oni byli ti špatní". Jenže situace se opakují, neustále ta stejná témata, akorát s jinými lidmi. Pak si člověk konečně položí tu správnou otázku: "Co jsem udělal, že se mi toto děje?"

Všechno je v naší mysli

Myšlenka - je jako muška zlatá. Přijde bůh ví odkud, čeká, jestli si jí všimneme a přiživíme ji svou pozorností, aby se mohla něčím stát. A co se stane, záleží na tom, jak jsme s ní naložili. Vždyť dokud jí nedáme "barvu", je pouhým potenciálem v naší mysli. Když ji necháme být, budeme ji ignorovat, zase odejde. Když jí věnujeme pozornost, začne sílit, následkem toho dojde ke vzniku pocitů a emocí, které vedou k určitému ztotožnění se a k tzv. rozpravě se vzniklým obrazem. Následkem této interakce se rozhodujeme, konáme volbu a provádíme určitý čin - a ten nikdy nezůstane bez odezvy. Protože každý čin má nějaký následek.

Duchovní a materiální myšlenky

Myšlenky. V našich hlavách se jich hemží mraky, jsou to celé regimenty různých myšlenek. Některé jsou povahy duchovní. To jsou ty, co vycházejí z Lásky. Obvykle jsou to myšlenky typu "to by pomohlo všem" nebo "tímto bych mu pomohl, udělám to pro něj", apod.). Myšlenky duchovní povahy jsou myšlenky Dárce a Dobrodince. Nápady, vzniklé z takových myšlenek, člověku (a nejen jemu) přináší radost, jsou naplněny nadšením. 

Myšlenek materiální povahy je v člověku mnoho, přemnoho. Jsou to myšlenky našeho ega - Spotřebitele, Konzumenta. Je to všechno to chtění v nás. Jsou to všechny myšlenky o požitcích, jídle, oblečení, penězích, majetku, postavení, jsou to myšlenky naplněné pýchou, chtěním se zalíbit, oslnit, ukázat někomu, zač je toho loket, myšlenky na pomstu, odvetu, ale také myšlenky plné strachu a pochybností, myšlenky na křivdu, zklamání, lítost, agresivitu, atd. Výčet je nekonečný. Materiální myšlenky (myšlenky od materiální podstaty) vychází z našeho ega. 

Tvořivá Mysl

Moc lidské mysli je obrovská. Pomocí svých myšlenek a síly Pozornosti, již do nich vkládáme, tvoříme životní situace, z nichž je utkán náš Osud. To, čemu říkáme "náhoda", je jen následek našich nekontrolovaných myšlenek. Když se na to zaměříme, a půjdeme po stopách zpět, nalezneme příčinu každé "náhody" - vždy! Platí zde zákon "stejné přitahuje stejné". Materiální k materiálnímu, duchovní duchovnímu. Věnujeme-li tedy celý svůj den živením myšlenek materiálního charakteru, dostáváme v odpověď to, co jsme chtěli - tedy situace, které jsou opovědí na to, co jsme si mysleli. Například následkem svých egoistických myšlenek typu "já vám ukážu!" přijdou situace, kdy skutečně budeme muset "ukázat", budeme se muset před někým obhajovat, hájit pozice svého ega vůči někomu, kdo má nad námi zpravidla navrch. Pokud prohrajeme, budeme se chtít na někom "slabším" odreagovat, tak si vybereme oběť, na kterou zaútočíme (také můžeme zaútočit sami na sebe a cítit se tak ještě hůř, následně si pak můžeme užít skvělých sebelítostivých chvil). Ta podlehne, ale její ego to prostě nemůže nechat být... Takto si lidé navzájem kradou energii, obírají se o radost ze života. Namísto pochopení a vzájemné pomoci bojují, intrikují, dělají si nepřátele. Rozhlédněme se kolem sebe. Kolik egoismu a agresivity je kolem nás a v nás samotných. Je to začarovaný kruh. Změna je však možná, je třeba začít u sebe. 

Je potřeba začít svou mysl KONTROLOVAT. Negativní a materiální myšlenky, tedy všechny myšlenky vzešlé z ega, ignorovat a blokovat. Je třeba udržovat si čistou mysl. A odvrátit se od svého EGA jednou provždy, protože ego nepřináší nic než jen drama, klam a bolest. Tak to je, ego je už prostě takové. Touha po moci nad sobě podobnými, nahrabat si pro sebe co nejvíc, mít víc než druhý, ukázat někomu, oklamat někoho, abych z toho měl prospěch, mít vždycky pravdu... to všechno dobře známe. Nic dobrého z toho nakonec není. Žádné krásné pocity, žádné štěstí, jen boj s druhými a neustálý strach z toho, že o to, co máme, přijdeme. 

Pokud v sobě živíme myšlenky duchovní povahy, posilujeme tak "stranu Dobra", to dobré v nás roste. V odpověď přicházejí dobré události. Například nám někdo nezištně pomůže, vyslechne nás a poradí - pro naše dobro. A my víme, že nemusel dělat nic, že mu to mohlo být jedno. Někdo se na nás jen tak usměje, a nám to zlepší den. Když v sobě živíme to dobré, náhle vidíme to dobré i kolem sebe - upřímnost, přátelství, lásku, dobrotu, poctivost, vytříbené charaktery. Svět je najednou jiný. On se však nezměnil, to jen my jsme zvolili ten správný úhel pohledu, to my se změnili. Náhle vidíme to dobré, cítíme to dobré, a svým chováním jdeme příkladem, posilujeme to tak i v druhých. Cítíme čistotu, sílu a radost a chceme dělat ještě více dobrých věcí. Čím více tohoto Dobra budeme v sobě živit, tím méně negativních událostí, situací a myšlenek nás bude potkávat. DOBRO PLODÍ DOBRO!

Metoda vychylování protivníka

Proti negativitě materiálních myšlenek se nedá bojovat. Protože násilí plodí násilí. Čím více bychom se snažili zničit je, tím více se budou projevovat, neboť naše pozornost je vyživuje. Na takový marný boj bychom vyplýtvali všechnu svou sílu a ještě přitom posílili protivníka. Navíc to není nutné, mnohem jednodušší je naučit se svou mysl kontrolovat a uplatňovat metodu VYCHYLOVÁNÍ PROTIVNÍKA. Metoda je založená na tom, že negativní či materiální myšlenku jednoduše blokujeme a přepínáme se na myšlenku pozitivní. Od negativní myšlenky je třeba zaujmout včas odstup, neztotožňovat se s ní, prostě ji ignorovat a okamžitě se přepnout na pozitivno (soustředit se na něco dobrého, na něco hezkého si vzpomenout). Namísto boje s mnohými nechme zvítězit To jediné - Dobro. A to vždy. Začnou se dít zázraky!

Dobro plodí Dobro

V knize AllatRa je toto téma velmi podrobně rozvedeno. Píše se: IGNORUJ ŠPATNÉ - NÁSOB DOBRÉ! To je zlaté pravidlo, které nám napovídá, jak se stavět k negativním situacím, které již vznikly, či právě vznikají. V nás, našem okolí či ve světě. Toto jednoduché pravidlo se vyplatí následovat. Vždyť změna našeho myšlení je možná. To my jsme přece vládci svého osudu, my rozhodujeme, o čem budeme přemýšlet, co budeme volit, co budeme cítit a jak. Kdo jiný než my může rozhodovat? Když změníme sebe, změníme svůj život a navíc půjdeme příkladem. Svou nakažlivou dobrotou povzbudíme druhé. Vždyť Dobro - plodí Dobro!

Kolik Dobra ve mně vlastně je?

Netuším, zda to pro někoho bude přínosem, ale dovolím si připsat vlastní zkušenost s kontrolou myšlenek a vychylováním protivníka. Pro začátečníka je docela obtížné neustále kontrolovat svou mysl, alespoň pro mne určitě. Mysl neustále odbíhá, opravdu si dělá, co chce. Musíte být skutečně neustále bdělí, v podstatě vás to nutí "být v přítomném okamžiku Tady a Teď", což je vlastně jediný existující čas. Protože minulost už byla a budoucnost teprve bude - a jaká? To záleží na tom, jak přemýšlíme. A o čem přemýšlíme? Je toho tolik! Když se přistihnete při negativní myšlence, je to skvělé. Držíte ji "v šachu" a pátráte rychle v paměti, abyste si vybavili něco pěkného. Ale kolik toho tam vlastně je? Najednou vás nic nenapadá! V ten moment si člověk uvědomí, jak málo pozitivního si udržuje v mysli. Na tomto místě je dobré rozhodnout se rozšířit svůj repertoár Dobra - vytvářet něco pěkného, dělat dobré skutky pro druhé, nezištně pomáhat ( z toho má člověk opravdu velkou radost), tvořit něco pěkného, hledat krásu v přírodě, těšit svou duši krásnými pocity, dělit se o to s druhými... zkrátka rozšiřovat a opečovávat si svůj vlastní revír Dobra. Tím zároveň ubývá negací v mysli. Také velmi pomáhají meditace a různé duchovní praktiky. Výborná je meditace Lotosový květ, skvělá varianta Lotosového květu - Láska a Vděčnost a také meditace Džbán, která vás dokonale očistí od myšlenek materiální podstaty. Všechny zmiňované a mnohé další naleznete v brožurce Meditace a duchovní praktiky od A. Novych

V článku jsou obsaženy informace a úryvky z knih AllatRa a Sensei ze Šambaly - kniha první

AllatRa